A Beretkei Tájház

A 18. szd. közepén épült családi ház a Beretkei család tulajdona. 2006-ban nyitja meg kapuit mint tájház és vendégház.

Célja, hogy a Beretkei család történetén keresztül mutassa be a gömöri családok mindennapi életét, tevékenységét.  Hagyományos paraszti stílusban épült, viszont a 2006 előtti felujítások során modernizálták, így kiszolgálja napjaink emberét is.

A ház első szobájában tájszobát rendeztek be, ahol minden egyes tárgy családi örökség , és egykor a család hétköznapi tevékenységének a része volt. A felbecsülhetetlen értékű tárgyak között sok fényképet, agyagedényt, köpülőt, cserépedényt, len- és pamutvászon szőttest, hímzett és horgolt terítőt valamint ágyneműt is találunk.

 

Történelem

A Beretkei család történetét a 20. szd. kezdetétől mutatjuk be.  A tájház megálmodója Beretkei Edit nagyapja 12 éves, mikor árvaságra jut. Gazdálkodásból élő családban nehéz gyermekkora van. Gyermekként egyedüli férfi a családban. Mikor kitör az I. Világháború 18 éves, ekkor őt is besorozzák. Embersége ott is megmutatkozik, testét több lövedék is sértette.  Hősiességéért a harctéren  megkapja  IV. Károly királytól a Nagy Ezüst- és Bronzkeresz kitüntetéseket.  1920-ban családot alapít.  Több mint 20 évig látja el a falu megválasztott bírájának tisztségét, 1944-ig, ugyanis ebben az évben éri el a front Beretkét. Még ma is láthatóak a harcok nyomai.   A csaták egyikében találat éri a házat is.  A löveg a ház udvarra néző oldalába csapódik és megroncsolja a bútorzat egy részét is. (A löveg megtalálható a skanzen szobában.) Mindkét fiát behívják harcolni.  A háború után a hibákat kijavítják, és itt folytatja tovább a család az életet. A nagyszülők halálukig itt élnek. 1991-ig volt lakója a  háznak.

Különlegességek

A ház különlegességeihez tartozik az 1894-ből való korsó, a ház falát átszakító löveg, vesszőfonással készített tárgyak. De a legegyedülállóbb tárgy egy "Mozgósítási hirdetmény" amely harcba hívja a fiatalokat.  Bár a dokumentumon "önkéntes" katonákat keresnek, a sorozáson mindenki köteles volt részt venni, aki nem ment el, büntetést érdemelt.

Különlegesség még, az I. és II. Világháborúból való katonaládák.